Η παχυσαρκία σήμερα λαμβάνει διαστάσεις “επιδημίας” και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, πού φαίνεται να ξεκινά από την παιδική ηλικία: τα τελευταία 30 χρόνια τα υπέρβαρα παιδιά έχουν τριπλασιαστεί. 22 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 χρονών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και το 40% αυτών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Στην Ελλάδα το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας εμφανίζεται από τη νηπιακή ηλικία και κυρίως στα αγόρια.
Στα αίτια της παχυσαρκίας περιλαμβάνονται γενετικοί (κληρονομικοί) και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας είναι 40%, όταν ο ένας γονέας είναι παχύσαρκος και διπλασιάζεται (!) αν η παχυσαρκία αφορά και τους δύο γονείς. Απεναντίας, όταν και οι δύο γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος, παιδική παχυσαρκία εμφανίζεται μόνο στο 7%. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς δίνουν τα γονίδια τους, αλλά και ανατρέφουν το παιδί με τις δικές τους συνήθειες. Τα παχύσαρκα παιδιά είναι λιγότερο κινητικά, βλέπουν πολύ τηλεόραση και παίζουν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η διατροφή των παιδιών είναι καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του σώματος. Καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά και υδατάνθρακες, σπάνια τρώνε πρόγευμα, ενώ, αντίθετα, απολαμβάνουν πλουσιότερο δείπνο.
Όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής οδηγούν τα παιδιά στην παχυσαρκία, που προκαλεί μια σειρά από πολύ σημαντικές νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2), η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία. Ο ΣΔ2 αναπτυσσόταν κυρίως σε ηλικίες άνω των 30. Η παιδική παχυσαρκία έχει ανατρέψει τα δεδομένα με αποτέλεσμα την εμφάνιση ΣΔ2 σε μικρές ηλικίες. Το 1990 μόνο το 4% των παιδιών με διαβήτη κατατάσσονταν ως ΣΔ2. Το 2001 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 45%! Οι παράγοντες που συσχετίζονται με την ανάπτυξη ΣΔ2 είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και λίπους, η μειωμένη άσκηση και η αυξημένη εναπόθεση κοιλιακού λίπους.
Η αλλαγή του σύγχρονου βιομηχανοποιημένου τρόπου ζωής, με καθημερινή άσκηση και κατανάλωση υγιεινών τροφών, είναι βέβαιο ότι θα απομακρύνει την παχυσαρκία, χαρίζοντας στα παιδιά μας καλύτερο μέλλον.